Mult-discutata lege privind operatiunile de leasing a intrat, in sfarsit, in vigoare. Legea nr. 83/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing vine cu modificari importante si protejeaza mai bine pe clientii persoane fizice.
Noua lege a trecut de Parlament inca din toamna trecuta, dar a fost contestata de PNL la Curtea Constitutionala si de-abia acum a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa care a intrat in vigoare.
Cele mai importante modificari din noul act normativ
– Neplata ratelor – daca un client nu platese rata timp de trei luni consecutiv, firma de leasing are tot dreptul sa rezilieze contractul. In vechea lege, aceasta perioada era de doar doua luni, asadar clientii castiga o luna. Clientul e obligat sa restituie bunul, sa achite doar ratele de leasing la zi, nu si altele, dar e posibil sa plateasca unele despagubiri. De mentionat, ca legea defineste clar carei categorii de clienti li se aplica modificarile. “In sensul prezentei ordonante, prin consumator se intelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice care are calitatea de utilizator/locatar intr-un contract de leasing, si care actioneaza in scopuri in afara activitatii sale comerciale” – potrivit articolului 8, alineatul 3.
– contractele de leasing nu mai sunt considerate titluri executorii – potrivit noii legi, in cazul neplatii ratelor de catre persoane fizice, firmele de leasing nu mai pot executa clientii silit, prin procedura simpla si formala, cu executori judecatoresti, ci doar in urma unui proces la judecatorie. Concret, Legea nr. 83/2021 elimina caracterul executoriu al contractelor de leasing, in cazul in care locatarul/utilizatorul e consumator. Noua lege mentioneaza ca articolul 8, prin care contractele de leasing, precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii obligatiilora sumate, constituie titluri executorii, nu se aplica in cazul in care locatarul/utilizatorul este consumator. Este vorba, la fel ca la modificarea privind neplata ratelor, de persoane fizice sau asociatii de persoane fizice, care actioneaza in afara activitatii economice.
O lege controversata, cu o istorie lunga
Aceasta noua lege care asigura o protectie mai mare pentru persoanele fizice a starnit numeroase discutii. In iulie, anul trecut, guvernul a dat aviz negativ. A fost totusi votata de vechiul parlament, dar imediat dupa vot, PNL a contestat-o la Curtea Constitutionala, pe motiv ca persoanele fizice sunt suficient protejate si in vechea lege. O alta obiectie a fost aceea ca, eliminand caracterul executoriu al contractelor de leasing, firmele trebuie sa treaca prin instanta pentru a executa silit clientul persoana fizica, iar acest lucru va duce la aglomerare de dosare, in cazul unor instante si asa supraaglomerate. Curtea Constitutionala a respins toate obiectiile si a dat unda verde noii legi.