masina leasing germania
Cum cumperi prin leasing financiar o masina adusa din Germania

Desi leasingul financiar este optiune de finantare de care multi au auzit si la care atat persoane juridice, cat si persoane fizice, au apelat pentru a-si achizitiona un autoturism, mai putini dintre cei care isi propun sa apeleze la o astfel de solutie stiu care sunt pasii pe care ii propune si care trebuie sa fie parcursi. In aceasta idee, scopul acestui articol este de a explica pas cu pas ce presupune achizitionarea unei masini din Germania, prin leasing financiar, indiferent de statul persoanei in cauza, care poate fi fizica sau juridica (o firma).

Mai intai, de ce leasing financiar pentru o masina?

La leasing financiar apeleaza persoane sau firme obisnuite deja cu aceasta practica sau persoane/firme care se afla pentru prima data in aceasta situatie. De regula, banii sunt un factor esential pentru alegerea optiunii, inclusiv pentru firme. Ideea poate fi exemplificata simplu:

  • – prin leasing firma care face achizitia nu ramane fara lichiditati;
  • – conditiile de finantare avantajeaza clientul care poate sa plateasca in cadrul contractului pe 5 ani, un avans de 20%, cu Valoare Reziduala de 20%, suma care se plateste la final;
  • – rezulta ca firma de leasing va incasa dobanda doar la 60% din valoarea contractului.

Pentru a comanda o masina in Germania, primul pas consta in identificarea acesteia

Gasirea unui anumit tip de autovehicul in Germania in vederea achizitionarii sale este o practica comuna pentru romani. Acesta este un demers pe care il poate face persoana in cauza sau firma de leasing careia i se adreseaza. In situatia in care se alege a doua varianta mentionata, lucrurile se simplifica.

Clientul nu va mai pierde timp sa caute masina potrivita nevoilor sale. Singurul task de care se va preocupa in acest punct al demersului pentru achizitie fiind de a alege din oferta cu masini second hand trimisa de firma de leasing prin e-mail. Prin urmare, este suficient sa comunice societatii de leasing marca, anul, dotari si alte caracteristici pe care si le doreste, pentru ca aceasta sa inceapa sa caute.

Cum ajunge masina la client?

O firma de leasing auto cu practica indelungata pe piata poate sa asigure si transportul masinii din Germania in Romania, datorita faptului ca are parteneriate cu dealeri auto. Dealerul poate sa rezerve, sa cumpere masina si sa o aduca in tara.

Ca logica, procedura se poate explica dupa cum urmeaza: (1) mai intai se plateste avansul pentru autovehiculul dorit in contul dealerului auto (2) dupa aprobarea finala, se vireaza suma respectiva de bani in contul societatii de leasing, scopul fiind acela de a se intregi avansul pentru autovehicul.

Foarte important de retinut:

  • – clientul trebuie sa plateasca avansul de rezervare, inainte ca dealerul auto sa faca achizitia masinii din Germania;
  • – comisionul de import, taxele de transport si scoaterea de numere rosii sunt cheltuieli care intra tot in sarcina clientului.

De retinut, de asemenea, ca un dealer auto factureaza fara exceptie in Euro, iar cursul valutar de care uziteaza este de BNR+x% din ziua respectiva sau la cursul bancii unde are conturile. Procentul mentionat (x%) poate fi, in functie de societatea de leasing 0,5% (mai rar), 1% sau 1,5%. Avand in vedere ca unele societati de leasing negociaza acest curs in momentul in care se emite factura, intelegerea contractului este deosebit de importanta.

Societatile de leasing cu o politica pro client, il va instiinta pe acesta de ceea ce presupune procedura de achizitie inainte ca dealerul sa o inceapa. Ii va explica in detaliu contractul de leasing si ii va oferi un draft al acestuia. Chiar si asa, misiunea clientului este sa il inteleaga si sa puna intrebari atunci cand informatia nu ii este foarte clara.

Ce alti factori mai conditioneaza procedura antemergatoare semnarii contractului de leasing?

In perioada anterioara semnarii contractului de leasing este necesar ca firma care asigura finantarea sa primeasca de la client actele financiare, documentele juridice si cererile de leasing completate si semnate.

Dupa ce dealerul auto emite factura proforma de rezervare/analiza pentru masina dorita de client, se poate trece la aprobarea finala a dosarului de leasing. Dupa ce masina ajunge in Romania, contractul de finantare poate fi semnat de catre cele doua parti. Urmeaza programarea la RAR pentru obtinerea numerelor rosii – acestea se obtin in doar cateva ore. Livrarea masinii catre client se poate face intr-un timp foarte scurt, dupa ce societatea de leasing plateste factura dealerului auto.

Concluzia este ca persoana care achizitioneaza masina in leasing o va primi in doar cateva saptamani. Aceasta se poate bucura de un autovehicul cu garantie la cutie si motor si cu un istoric complet de service. Va avea astfel certitudinea kilometrilor rulati si siguranta in ceea ce priveste istoricul sau de service.