
Proprietatea unui autovehicul este un scop in sine pentru cei care ii inteleg utilitatea si urmaresc sa obtina orice obiect/produs/sistem, in fond, orice bun care le poate imbunatati viata. Cu toate acestea, de la dorinta, la atingerea scopului in sine raman de parcurs pasi importanti care necesita decizii corecte si avantajoase. Astfel se pune problema si cand in discutie intra modul in care poate fi achizitionat un autovehicul.
In cele din urma, cum ar fi mai bine? Cash, leasing sau plati in rate prin credit auto? Raspunsul la intrebare nu suporta o singura abordare corecta. De la o persoana la alta, una dintre aceste solutii se poate dovedi cea mai buna. Desi nu sunt 100% lamuritoare, statisticile ajuta, in ideea in care indica tendintele pietei. Prin noiembrie 2020 se aprecia ca in perioada august-noiembrie, cererea pentru achizitiile cash crescuse cu 30% fata de lunile anterioare.
Este aceasta realitate un factor determinant pentru decizia consumatorilor. Ii poate influenta cum sa cumpere un vehicul? In mod cert, nu! Si asta din motive obiective. Presupunand ca masina vizata are un cost de 10000 de euro, nu oricine are la indemana aceasta suma de bani.
Pe de alta parte, daca aceasta suma de bani reprezinta toate economiile unei persoane, va prefera sa plateasca integral masina pentru a nu mai plati rate lunare? Sau va prefera sa plateasca un avans de 20-25% din bani, continuand sa plateasca lunar o suma mai mica pentru dobanda? Raspunsul se poate intui usor! In fond, de ce ar prefera cineva sa dea toti banii pe care i-a economisit pana la un moment dat, pe un bun care se va devaloriza intr-un timp foarte scurt de la achizitie?
Cine si ce il poate convinge pe cel care doreste sa cumpere o masina in legatura cu cea mai buna solutie de plata?
In mod cert informarea corecta are un rol determinant asupra deciziei. Rabdarea pentru a analiza toate posibilitatile va avea ca rezultat o achizitie corecta, cu atat mai mult daca persoana in cauza va apela si la un consultant de leasing/bancar. Discutiile cu profesionisti au rolul de a lamuri orice neintelegere, de a intelege avantajele si dezavantajele fiecarei metode de plata. Cu toate acestea, fara o informare personala in prealabil, in mod cert acestor profesionisti nu li se pot adresa cele mai importante intrebari, persoana in cauza fiind in afara subiectului.
Este leasingul o metoda eficienta de plata a masinii?
Cu siguranta, pentru foarte multi, optiunea de leasing auto este cea mai buna varianta cand vine vorba despre achizitionarea unei masini. Ca paranteza, in ultima perioada de timp – august – septembrie 2021 – s-a remarcat o tendinta de crestere cu aproximativ 55% a numarului de femei care prefera aceasta optiune.
Leasingul financiar este o varianta corecta pentru firmele in ale caror parcuri auto exista mai putin de 10 masini. Necesita avans, iar la final de contract se permite achizitia vehiculului. Pe de alta parte, leasingul operational este o optiune buna pentru firmele care detin parcuri auto mai mari si presupune o inchiriere pe termen lung a vehiculului. De intretinere, asigurari, schimbul anvelopelor, inlocuirea cu o alta masina atunci cand este necesar, se ocupa firma de leasing. In cazul acestui tip de contract, masina trebuie sa se restituie la finalul perioadei de contractare.
Leasingul auto este o alegere smart pentru firme sau persoane juridice care nu detin toti banii pentru achizitionarea unei masini, in masura in care pot sa se deduca in totalitate ratele lunare si toate costurile conexe
Leasing vs Cash
Fara niciun dubiu, cea mai avantajoasa forma de plata pentru achizitia unui autovehicul este cea cash. Platindu-se astfel, se elimina platile dobanzilor si a comisioanelor de finantare. Cu toate acestea, este conditionata de existenta bugetului necesar, nefiind la indemana tuturor.
O masina achizitionata cu cash intra in proprietatea celui care face achizitia de la inceput, proprietarul putand sa o personalizeze asa cum isi doreste. De asemenea, poate sa vanda vehiculul care va fi vandabil, chiar daca valoarea i se va deprecia de la achizitie.
Pe de alta parte, in cazul unui leasing, se poate vorbi, in fond, despre o inchiriere pentru o perioada mai lunga de timp a masinii. Leasingul pe 1-2/ani se dovedeste avantajos din punct de vedere al costurilor. In timp, daca leasingul nu se utilizeaza pe o firma, avantajul financiar se va diminua intr-o perioada mai lunga de timp. Achizitia cash a masinii ramane cea mai buna metoda de plata pe termen lung.
Accesarea unui credit si plata in rate
Pe piata de profil a platii in rate pentru autovehicule exista numeroase oferte, unele dintre acestea fiind foarte avantajoase. De cele mai multe ori, astfel de oferte sunt propuse de producatori, prin propriile divizii de creditare, sau de dealeri.
La modul general, procedura prin care se acceseaza un credit, nu este dificila. De cele mai multe ori, societatea care asigura finantarea ii solicita clientului mai multe documente. Cel mai comun, dosarul include:
- – actul de identitate;
- – o factura de utilitati;
- – adeverinta de salariu – prin care trebuie sa se demonstreze ca venitul respecta gradul maxim de indatorare admis de finantator;
- – factura proforma de la dealer.
Pentru achizitionarea unei masini, cei care urmaresc sa faca un credit pot lua in calcul urmatoarele variante:
- – creditul de consum fara garantii: cel mai potrivit produs daca nu este necesar avans. Recomandat este sa se faca un credit in lei, deoarece se evita riscul valutar si se obtine mai repede decat in EUR. Un astfel de credit nu impune ca obligatorie polita CASCO;
- – creditul auto: este cel mai potrivit produs daca se percepe un avans de cel putin 20% din valoarea autovehiculului (inclusiv TVA), pentru ca va avea costuri mai mici in comparatie cu cel de consum. Si in acest caz este mai avantajos imprumutul in lei, din aceleasi considerente mentionate anterior. Banca vireaza banii direct la dealer. Este obligatorie polita CASCO. Dobanda poate sa creasca in timp, deoarece este variabila.
Cu scopul de a-si proteja propriile lichiditati, firmele isi deschid linii de credit pentru activitatea curenta. Probabil ca foarte curand si in Romania sa se poata proceda la fel ca in Europa de Vest, unde notiunea „cash” rareori se mai utilizeaza. Cat de departe este ziua in care romanii, in cea mai mare majoritate, vor face leasing operational sau financiar pentru masini si vor inchiria sau vor cumpara prin alte moduri de finantare decat cash, utilaje, echipamente si orice le este necesar, ramane de vazut.