executare silita leasing auto
Firmele de leasing nu mai pot executa silit decat prin proces la judecatorie

Curtea Constitutionala a respins obiectiile la noua lege a leasingului, astfel ca intra in vigoare modificarile si completarile la normele actuale privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.

Legea pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing a fost initiata de fostul senator ALDE Daniel Zamfir pentru a-i proteja suplimentar pe consumatorii persoane fizice de executari silite abuzive. Legea a primit unda verde in Parlament in octombrie 2020. Imediat, a fost contestata la Curtea Constitutionala de Grupul parlamentar al Partidului National Liberal – PNL.

Principala modificare este aceea ca, in cazul neplatii ratelor de catre persoane fizice, firmele de leasing auto nu mai pot executa clientii silit, prin procedura simpla si formala, cu executori judecatoresti, ci doar in urma unui proces la judecatorie. Aceasta prevedere este valabila in cazul in care locatarul/utilizatorul este consumator. Potrivit legii, prin “consumator” se intelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice care are calitatea de utilizator/locator intr-un contract de leasing si care actioneaza in scopuri in afara activitatii sale comerciale.

Conform articolului 8 al legii leasingului, „contractele de leasing, precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii obligatiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii.” Dar, potrivit noii legi, articolul 8 nu se aplica daca locatarul/utilizatorul este consumator.

O alta modificare se refera la neplata ratelor

In cazul in care rata de leasing nu se plateste timp de trei luni consecutive (in vechea lege termenul era de doar doua luni), firma de leasing e indreptatita sa rezilieze contractul. La randul sau, persoana fizica e obligata sa restituie bunul, fara sa mai achite alte rate de leasing. Este posibil insa sa trebuiasca sa plateasca despagubiri.

Decizia Curtii Constitutionale

Initiativa legislativa primise deja aviz negativ de la guvern, in iulie 2020. A fost totusi adoptata in Parlament, cu 124 de voturi pentru, 84 impotriva si 18 abtineri. Imediat dupa vot, Grupul Parlamentar PNL a contestat noua lege la Curtea Constitutionala. Liberalii erau nemultumiti de expunerea de motive, pe care o calificau drept “formala si sumara”, avand doar doua pagini. Ei au invocat faptul ca motivatia legii, de protejare suplimentara a consumatorilor, este lipsita de fundament si ca realitatile economice, sociale si juridice arata contrariul si anume ca exista suficienta protectie a consumatorilor persoane fizice in contractele de leasing. In plus, PNL a reclamat faptul ca nu s-a facut un studiu de impact al noii legi, nici asupra mediului economic, nici asupra sistemului juridic. In reclamatia trimisa la CCR, liberalii atrag atentia ca instantele judecatoresti vor fi coplesite de un numar mare de asemenea dosare.

Curtea Constitutionala, prin decizia din ianuarie 2021, a respins contestatiile formulate de PNL. Potrivit documentului, “Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Grupul parlamentar al Partidului National Liberal si a constatat ca este constitutionala, in raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing”.