Daca te gandesti ca primele tranzactii semi-automate s-au facut in timpul lui Iulius Cezar, nu te mai mira cat de mult a avansat tehnica pana in prezent. Brokerii sunt peste tot si te pot ajuta in cele mai diverse situatii. Potrivit DEX, brokerul este un „agent de bursa care mijloceste incheierea contractelor comerciale sau efectuarea unor servicii”. Acesta actioneaza ca intermediar intre o persoana fizica si una juridica sau intre doua entitati juridice. In exemplul nostru, intre tine, cel care vrei sa iti cumperi o masina si o firma.
Spre deosebire de un dealer care vinde doar un brand auto si are contract doar cu producatorul brandului respectiv, un broker este mai independent, dar asta nu inseamna ca nu poate sa aiba la randul sau contracte incheiate cu diversi producatori auto. Cum ar trebui sa fie brokerul cu care alegi sa colaborezi, afli in cele ce urmeaza!
Un broker bun este independent in activitatea sa
Un broker bun si corect in raportul cu clientii nu isi permite sa fie subiectiv si, in aceasta idee, nu favorizeaza un anumit producator, ci are relatii profesionale bune cu toti. Procedand la asemenea maniera, ii va fi suficient ca persoana pe care o reprezinta ce model de masina isi doreste si suma de bani pe care este dispusa sa o imprumute.
Va cerceta oferta producatorilor si ii va propune clientului sau variantele de care stie ca este interesant si care i se potrivesc. Ai grija, insa, te si pot manevra asa cum isi doresc in functie de contractele pe care le-a semnat cu anumiti producatori. Prin urmare, independenta acestuia fata de producatori este foarte importanta pentru tine, pentru ca nu va incerca sa faca concesii in functie de raportul in care se afla cu acestia.
La fel de importanta este independenta brokerului fata de companiile finantatoare. Exista brokeri care aleg sa lucreze doar cu banci, altii au insa deschidere catre variate alte institutii, pe care le numesc “agreate”. Ce trebuie sa intelegi cand in discutie intra compania agreata? In mod sigur ca acolo exista contracte care obliga si o parte si alta – de exemplu, pe brokeri sa aduca clienti si pe companie sa lucreze cu brokerii.
Asta nu inseamna ca brokerii nu pot avea contracte cu mai multe companii de finantare, pentru ca nu toate contractele au caracter de exclusivitate. De altfel, cele mai multe dintre contracte nu au clauza de exclusivitate, tocmai pentru ca brokerii urmaresc sa aiba libertate in raport cu clientii lor si sa ii indrume catre companii de finantare diverse.
Un broker competitiv are cunostinte solide in ce priveste impozitarea si taxele
In mod evident, un broker trebuie sa aiba experienta pentru a putea fi competitiv. Este important sa aiba cunostinte despre masini si piata de leasing, insa sa isi si poata informa clientii cu privire la taxele pe care le au de platit.
Brokerul activ este prezent si la dispozitia clientului
Partea buna este ca persoanele care urmaresc sa cumpere o masina in leasing nu este necesar sa se deplaseze la compania de leasing daca brokerul are contract cu aceasta. Documentele pe care clientii le semneaza in mod normal la sediul companiei de leasing, se pot semna in biroul brokerului.
Mai mult de atat, unii clienti semneaza aceste documente la resedinta sau in propriul birou, brokerul fiind cel care se deplaseaza la ei. In plus, indiferent de natura intrebarilor legate de leasing, la care clientii isi doresc raspuns, brokerul le va oferi toate informatiile necesare, astfel incat sa le inteleaga.
Experienta brokerului auto asigura o experienta pe plus clientului
Contractul de leasing este un document prin care clientul se obliga sa plateasca rate ani la rand. In mod evident, din acest motiv, brokerul ales pentru a reprezenta persoana in cauza trebuie sa fie bine informat pentru a-si putea ghida optim clientii. Prin urmare, trebuie sa aiba experienta si foarte multe cunostinte.
Sigur, ai putea sa alegi sa mergi la o companie cu activitate indelungata pe piata. Dar ce faci daca de cazul tau se va ocupa un broker nou angajat, fara experienta? Legat de o astfel de situatie, singura solutie pe care o ai este sa verifici angajatul si nu firma. Experienta lui este importanta pentru tine si nu a companiei in care activeaza. Chiar daca brokerii tineri, nou angajati, sunt instruiti de personalul cu vechime, experienta se castiga in timp.
In concluzie, brokerul cu care poti sa colaborezi linistit atunci cand iti doresti o masina in leasing, are experienta, pune pasiune in ce face, are cunostinte temeinice in domeniu si, nu in ultimul rand, are fler!